Bunker | Park Oog in Al

Ergens onder die lelijke molshoop, door de struikjes bij het bruggetje, moet je nog bij deze bijzondere bunker kunnen komen. Vermomd als huisje. Een monument.

In het bestemmingsplan: “Duitse bunker gelegen aan de oostzijde van Park Oog in Al, nabij de vijver. De gewapend betonnen geschutsbunker is van belang als karakteristieke geschutsbunker uit de Tweede Wereldoorlog, gebouwd volgens een speciaal ontwerp voor de Kriegsmarine. Het geschut bestreek het Merwedekanaal. Oorspronkelijk maakte de bunker deel uit van één van de drie verdedigingslinies rond de stad, voornamelijk als bescherming van de commandocentra van de Duitse Kriegsmarine“

Na de oorlog is het initiatief ontstaan om de bunker minder prominent aanwezig te laten zijn in het park. In augustus 1950 zijn er klimplanten geplant rondom de bunker. De planten zouden nog jaren nodig hebben om de bunker te bedekken. In maart 1951 zou er een grondophoping rondom de bunker komen, om een heuvel te creëren. Waarschijnlijk vanwege te hoge kosten is dit nooit uitgevoerd. De bunker staat op de dag van vandaag al op een heuvel, welke door de parkvijver en door de wandelweg tezamen grotendeels wordt omsloten en welke tamelijk beperkte afmetingen heeft.